Boek 1ste Pietersburgstraat 88,
jeugd in Transvaalkwartier 1953-1973.
Ontluikende passie voor beeldende kunst.


Van 1953 tot 1973 woon ik in de 1ste Pietersburgstraat op nummer 88 in de Haagse volksbuurt Transvaalkwartier. De straat wordt eind 2006 afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw.
Tijdens een zomerse lunch praat ik met Alfons van Eekelen over het Transvaalkwartier. Het blijkt dat Alfons in dezelfde buurt heeft gewoond: aan de Herman Costerstraat tegenover de Haagse markt. Als ik later door de buurt rijd, zie ik dat de huizen verlaten zijn en dichtgetimmerd; de straat is afgezet. Binnen een paar weken gaat de sloop van start. Ik maak een paar foto's en besluit herinneringen op papier te zetten. Het is een verhaal geworden met een kop en staart, met daar tussenin fragmenten van mijn belevenissen. Het wordt opgedragen aan kleindochter Fara.

Op 15 december 2006 wordt het eerste exemplaar overhandigd in Grafiekwinkel Inkt aan de Prinsegracht aan Frans de Leef, ras-Hagenaar, oudbewoner van Transvaalkwartier (Hoefkade) , kunstenaar, performer en columnist. Op dezelfde dag verschijnt een artikel in de Haagsche Courant (klik), waarin staat dat (oud-)Transvaalwijkers een exemplaar kunnen ophalen. Er komen er honderden. Met de meest fantastische herinneringen en verhalen. En dat is ook de bedoeling.

Franciska Fransen (Cisenzo) verzorgt de vormgeving, Monique Schösser doet de eindredactie en Henk van den Broek zorgt ervoor dat de boeken perfect worden gedrukt.

De foto's van de signeersessie zijn van de hand van Jan Zweers.
Bekijk de foto's

Dit document omvat integraal het boek:
Jeugd in Transvaalkwartier (pdf 2,6 mb)