1948-1964

Aan de keukentafel. Plastic zeil. Potjes verf en vooral veel papier. Veel papier. Aan de rol. De kinderen van Roelof en Leida van den Berg hadden het geluk dat hun oom Maas chauffeur was bij Van Gelder Papierfabrieken in Apeldoorn. Daar werden onder andere de immense papierrollen gemaakt voor de rotatiepersen. Zo’n rol werd zelden helemaal gebruikt, en de restanten werden door oom Maas dan ook weer ingeladen. Zo belandden heel wat restpartijen ten huize van de familie Van den Berg.

Tekenen was dagelijkse kost. De Panorama’s werden nog eens extra voorzien van brilletjes en snorren, en ook de onbedrukte delen van het tijdschrift bleven niet onbenut. Tot vermaak -en soms ook ergernis- van latere lezers van het blad.

Lagere school en hbs

Tekentalent manifesteerde zich niet echt op de lagere school. Het was allemaal erg braaf. Volgens het boekje. Pas op de hbs Overvoorde werd kunst de inspirator. Het CJP (Cultureel Jongeren Paspoort) bracht mij in musea en ik hield nauwgezet de documentatie bij, veelal aan de hand van kunstkaarten die betaalbaar waren. Bij de les kunstgeschiedenis zat ik op het puntje van mijn stoel. Het schaarse zakgeld ging voor een groot deel op aan boekjes over kunst.